poniedziałek, 1 lutego 2016

Boczniaki w cieście



Składniki:
  • boczniaki (8 szt. wraz z nóżką)
  • sos sojowy (3 łyżki)
  • rozmaryn (1/2 łyżeczki)
  • mąka pszenna (1/2 szklanki)
  • mąka kukurydziana (3 łyżki)
  • woda (1/4 szklanki)
  • sól i pieprz 
  • olej do smażenia

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4


Przygotowanie:

Boczniaki dokładnie myjemy i przekładamy do miski. Wlewamy sos sojowy. Mieszamy i pozostawiamy na ok. 15 min. Wyjmujemy boczniaki pozostawiając sos.
Robimy ciasto, mieszając mąkę z wodą, przyprawami oraz sosem sojowym, użytym wcześniej do marynaty.
Boczniaki obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym głębokim oleju.

2 komentarze: