wtorek, 9 lutego 2016

Deser ryżowo-truskawkowy


Składniki:
  • mleko sojowe lub inne roślinne (1 szklanka)
  • płatki ryżowe (1 szklanka)
  • truskawki (5 szt.)
  • coś do słodzenia (opcjonalnie, ja nie używam)

Czas przygotowania: 10 min.
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

W idealnej wersji do deseru użyłabym świeżych truskawek, ale jest zima, więc kupiłam mrożone.
Rozmrożone truskawki wraz z sokiem podgrzewamy na patelni przez ok. 2 min. Przekładamy do szklanki.
W rondelku podgrzewamy mleko. Kiedy będzie gorące, dosypujemy do niego płatki ryżowe. Teraz możemy dodać łyżeczkę cukru bub inny słodzik. Gotujemy mieszając, aż powstanie gęsta masa. Przekładamy do szklanki, w której znajdują się truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz