czwartek, 11 lutego 2016

Danie z romanesco


Składniki:

  • ziemniaki (5 szt. małych)
  • kalafior romanesco (1/3 szt.)
  • przecier z pomidorów lub pomidory w puszcze (1/2 puszki)
  • olej szafranowy (5 łyżki)
  • anyż (1 łyżeczka)
  • kminek rzymski (1 łyżeczka)
  • sól
  • woda

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i kroimy w niewielką kostkę. 
Kalafiora dzielimy na różyczki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy anyż i kminek rzymski. Smażymy przez ok. minutę.
Do smażących się przypraw dodajemy pokrojone ziemniaki. Przykrywamy pokrywką. Smażymy przez ok 15-20 min, co jakiś czas mieszając. 
Do gotującej się posolonej wody wrzucamy różyczki kalafiora. Gotujemy 10 min. 
Kiedy ziemniaki będą rumiane i miękkie dodajemy przecier i odrobinę soli. Mieszamy. Zdejmujemy po 2 minutach. 
Ziemniaki z pomidorami oraz kalafior przekładamy na talerz.


2 komentarze:

  1. Pysznie! Prostota zawsze najlepsza ;-D

    Zapraszam do siebie :-D make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna sprawa :) Też jestem fanką zdrowego stylu życia, w sieci szukam ciekawych blogów – takich jak Twój :) Polecam blog pełen zdrowej inspiracji http://kcalmar.com/blog/ moje ostatnie odkrycie, wydaje mi się że Tobie też się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń