piątek, 6 marca 2015

Soczewica z ziarenkami




Składniki:
  • czerwona soczewica (1/2 szklanki)
  • woda (1 szklanka)
  • łuskane słonecznika (4 łyżki)
  • pestki dyni (4 łyżki)
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • cukier trzcinowy (1/2 łyżeczki)
  • garam masala
  • ostra papryka

Czas przygotowania: 20 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
W trakcie gotowania dodajemy ziarna słonecznika i pestki dyni. Pod koniec gotowania przyprawiamy, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i mieszamy. 
Kiedy soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę, nakładamy ją do miski.



2 komentarze:

  1. pożywny i wartościowy posiłek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi pysznie smakować ! Jestem fanką czerwonej soczewicy i mogę ją jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń