czwartek, 20 kwietnia 2017

Mieszanka kasz z warzywami


Składniki:


  • pęczak (1/3 szklanki)
  • bulgur (1/3 szklanki)
  • zielona soczewica (1/3 szklanki)
  • marchewka (1 szt.)
  • pietruszka (1 szt.)
  • seler (1/2 szt.)
  • por (1/4 szt.)
  • puszka pomidorów (1 szt.)
  • woda 
  • sól

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba porcji: 4


Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Kroimy pora w cienkie paski. Pokrojone warzywa wsypujemy do garnka, dolewamy odrobinę wody, solimy i dusimy przez kilka minut. 
Do warzyw dosypujemy pęczak, bulgur i zieloną soczewicę. Mieszamy. Wlewamy 2 szklanki wody. Gotujemy aż kasze zmiękną. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy jeszcze trochę wody. 
Kiedy kasza zmięknie dodajemy pomidory z puszki. Mieszamy podgrzewając przez ok. 2 minuty

Danie, które ugotowałam dla Was podczas potyczek blogerów w ramach Tygodnia Weganizmu.
Dziękuję Stowarzyszeniu Empatia za zaproszenie.
Zachęcam do udziału w akcji "Weganizm, spróbujesz?

blogi kulinarne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz