sobota, 1 sierpnia 2020

Masala dosa z sosem orzechowym


Składniki:

Dosa:

  • ryż biały (1 1/2 szklanki)
  • czerwona soczewica (1/2 szklanki)
  • woda (2 szklanki)
  • sól
  • olej do smażenia
Farsz:
  • ziemniaki (6 średnich)
  • cebula (3 małe lub 1 1/2 dużej)
  • świeży imbir (kawałek ok. 2 cm) 
  • wędzona słodka papryka (1 łyżeczka)
  • kurkuma (1 łyżeczka)
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • woda
  • olej do smażenia
Sos:
  • masło orzechowe (6 łyżek)
  • sos sojowy (3 łyżki)
  • woda (1 szklanka)
Czas przygotowania: 3 h namaczania + 45 min. na przygotowanie
Liczba porcji: 3 (ok. 6 placków)


Przygotowanie:

Dosa:
Ryż oraz soczewicę myjemy i moczymy przez ok. 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy tak, żeby powstała gładka pasta. Dolewamy do niej stopniowo wode. Mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól do smaku. 
Smażymy na rozgrzanym oleju podobnie jak naleśniki. Dosa jest trochę krucha, więc odwracamy ją dopiero, gdy jest dobrze wysmażona. Zachowujemy przy tym ostrożność, żeby się nie połamała.

Farsz:
Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości w posolonej wodzie. Po odcedzeniu ziemniaków zostawiamy wodę, w której były gotowane.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy starty imbir i przyprawy. Kiedy cebula jest już miękka, dodajemy do niej ziemniaki i smażymy wszystko razem. Ziemniaki mogą być trochę pogniecione, ale część z nich powinna być w kawałkach. W trakcie smażenia dodajemy trochę wody, w której były gotowane ziemniaki. wszystko mieszamy.

Sos:
Masło orzechowe i sos sojowy mieszamy w kubku. Dodajemy tyle wody, żeby uzyskać pożądaną konsystencję. 

Gotową dosę umieszczamy ponownie na patelni. Podgrzewamy z obu stron. Na połowę powierzchni kładziemy trochę farszu. Składamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Podajemy z sosem orzechowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz