Składniki:
- margaryna (1 szt.)
- mąka pszenna (1/2 szklanki)
- mąka kukurydziana (1 szklanka)
- pieczarki (4 szt.)
- tofu wędzone (4 dag)
- surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści)
- czosnek (3 ząbki)
- sos słonecznikowy (4 łyżki)
- mleko sojowe (1/4 szklanki)
- oliwa z oliwek
- woda
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka ostra
Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 6
Przygotowanie:
Margarynę wkładamy do dużej miski i kroimy na kawałki. Dosypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Ugniatamy ciasto.
Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy.
Tofu kroimy na małe kawałki.
Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu.
Ciasto umieszczamy na posmarowanej tłuszczem brytfance lub papierze do pieczenia. Dbamy o to żeby brzegi były wyższe niż reszta ciasta. Pieczemy przez ok. 20 min. Po tym czasie na ciasto smarujemy sosem słonecznikowym. Jako następną warstwę dajemy szpinak. Na wierzchu układamy pieczarki i tofu.
Pieczemy jeszcze przez ok. 15 - 20 min. Nie należy się jednak przywiązywać do tego czasu. Wszystko zależy od piekarnika.
Wygląda bardzo apetycznie ! Szpinak, tofu i pieczarki to świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuń