wtorek, 7 kwietnia 2015

Talarki z cukinii z soczewicą




Składniki:
  • cukinia okrągła (1 szt.)
  • pieczarki (6 szt.)
  • czerwona soczewica (1 szklanka)
  • czerwona papryka (1/2 szt.)
  • papryczka chili (1/4 szt.)
  • marchewka (1 szt.)
  • łuskane ziarna słonecznika (3 łyżki)
  • pestki dyni (2 łyżki)
  • przecier z pomidorów (150 ml, można zastąpić pomidorami w puszce)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • garam masala
  • woda
  • olejej


Czas przygotowania: 35 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Soczewicę wkładamy do garnka. Dolewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Gotujemy.
Kiedy soczewica wchłonie wodę dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawiamy. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Kończymy, kiedy soczewica wchłonie przecier.
W trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy cukinię i pieczarki.
Cukinię kroimy w talarki grubości ok 1 cm. Solimy i smażymy z obu stron.

Kroimy pieczarki, solimy i smażymy razem z cukinią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz