- cukinia okrągła (1 szt.)
- pieczarki (6 szt.)
- czerwona soczewica (1 szklanka)
- czerwona papryka (1/2 szt.)
- papryczka chili (1/4 szt.)
- marchewka (1 szt.)
- łuskane ziarna słonecznika (3 łyżki)
- pestki dyni (2 łyżki)
- przecier z pomidorów (150 ml, można zastąpić pomidorami w puszce)
- sól
- pieprz ziołowy
- garam masala
- woda
- olejej
Czas
przygotowania: 35 min
Liczba
porcji: 2
Przygotowanie:
Soczewicę
wkładamy do garnka. Dolewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę
oraz paprykę. Gotujemy.
Kiedy
soczewica wchłonie wodę dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy posiekaną
papryczkę chili, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawiamy. Gotujemy
mieszając co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Kończymy, kiedy
soczewica wchłonie przecier.
W
trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy cukinię i pieczarki.
Cukinię
kroimy w talarki grubości ok 1 cm. Solimy i smażymy z obu stron.
Kroimy
pieczarki, solimy i smażymy razem z cukinią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz