Składniki:
- spaghetti kukurydziane (30 dag)
- cukinia okrągła (1 szt.)
- czerwona papryka (1/2 szt.)
- tofu naturalne (5 dag)
- kukurydza z puszki (4 łyżki)
- przecier paprykowy (150 ml)
- szczypiorek (do posypania)
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- woda
- olej
Czas przygotowania: 20 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Makaron wkładamy do garnka z gotującą się posoloną wodą. Dolewamy pół łyżeczki oleju. Mieszamy. Gotujemy aż osiągnie odpowiadającą nam miękkość.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody (ok. 1/4 szklanki) i dusimy.
Kiedy cukinia przestanie być surowa, a woda wyparuje, dodajemy kukurydzę i przecier paprykowy. Przyprawiamy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aby wyparowała część wody.
Na koniec dodajemy tofu pokrojone w kostkę.
Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
wyglada bardzo apetycznie :) w jakim sklepie mozna kupic takie spaghetti kukurydziane?
OdpowiedzUsuńW biedronce są różne rodzaje makaronów kukurydzianych. Pewnie w innych dużych sklepach również.
Usuń