czwartek, 9 kwietnia 2015

Spaghetti kukurydziane z tofu i warzywami


Składniki:
  • spaghetti kukurydziane (30 dag)
  • cukinia okrągła (1 szt.)
  • czerwona papryka (1/2 szt.)
  • tofu naturalne (5 dag)
  • kukurydza z puszki (4 łyżki)
  • przecier paprykowy (150 ml)
  • szczypiorek (do posypania)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • woda
  • olej

Czas przygotowania: 20 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Makaron wkładamy do garnka z gotującą się posoloną wodą. Dolewamy pół łyżeczki oleju. Mieszamy. Gotujemy aż osiągnie odpowiadającą nam miękkość.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cukinię kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody (ok. 1/4 szklanki) i dusimy.
Kiedy cukinia przestanie być surowa, a woda wyparuje, dodajemy kukurydzę i przecier paprykowy. Przyprawiamy. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aby wyparowała część wody. 
Na koniec dodajemy tofu pokrojone w kostkę.
Ugotowany makaron odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

2 komentarze:

  1. wyglada bardzo apetycznie :) w jakim sklepie mozna kupic takie spaghetti kukurydziane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W biedronce są różne rodzaje makaronów kukurydzianych. Pewnie w innych dużych sklepach również.

      Usuń