Składniki:
- ciasto francuskie (400 g)
- mleko sojowe (1 l)
- budyń waniliowy (3 opakowania)
- cukier trzcinowy (3 łyżki)
- cukier wanilinowy (1 opakowanie)
- mleko kokosowe (1 puszka 400 g)
- suszone mango (5 g)
Czas przygotowania: 1 h 30 min
Liczba porcji: 9
Przygotowanie:
Ciasto francuskie przecinamy na pół i kładziemy na 2 wyłożonych papierem do pieczenia brytfankach. Pieczemy. Kiedy się nieco zarumieni, wyjmujemy z piekarnika.
Schłodzone mleko kokosowe przekładamy do garnka (jeśli część płynna oddzieliła się od stałej, to bierzemy tylko stałą) i ubijemy mikserem, aż powstanie coś w rodzaju bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na ok 1 h, aby się schłodziła.
Z litra mleka sojowego odlewamy 2/3 kubka i mieszamy z budyniami, cukrem trzcinowym (jeżeli budyń zawiera już cukier, to omijamy ten etap) oraz cukrem wanilinowym. Resztę mleka podgrzewamy. Kiedy mleko będzie ciepłe wlewamy do niego zawartość kubka. Podgrzewamy intensywnie mieszając trzepaczką, aż powstanie bardzo gęsta masa. Kiedy budyń będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia.
Mango kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z masą kokosową.
Po wystudzeniu ciasta i masy łączymy wszystkie części. Na spód dajemy jedną część ciasta francuskiego, na której rozsmarowujemy budyń. Następnie rozprowadzamy masę kokosową. wszystko przykrywamy ciastem francuskim. Przechowujemy w lodówce.
WYJĄTKOWY PRZEPIS ! PYSZNIE WYGLĄDA..JA ZAPRASZAM NA ''KASZĘ JAGLANĄ NA SŁODKO''POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html
Nie jest taki wyjątkowy :) Bardzo prosta rzecz, ale za to smaczna.
UsuńJaglankę też lubię.
Kremówka wygląda bardzo apetycznie i ten dodatek mango. Całość musi rewelacyjnie smakować. Muszę taką zrobić !
OdpowiedzUsuńTaka mnie naszła refleksja, że do masy kokosowej można dodać jeszcze płatki kokosowe. Tak zrobię następnym razem. Mango w kokosie sprawdza się świetnie.
OdpowiedzUsuńKremówka z mango! <3 chyba oszaleję! Brzmi wspaniale!
OdpowiedzUsuńTakie kremowe ciasta należą do mich ulubionych :-)
OdpowiedzUsuń