środa, 22 kwietnia 2015

Placki z marchewki i batata


Składniki:

  • batat (1 szt.)
  • marchewka (1 szt. duża)
  • mąka kukurydziana (5 łyżek)
  • mąka ziemniaczana (1 łyżka)
  • sok wyciśnięty z pomarańczy (3 łyżki)
  • imbir (1 łyżka startego)
  • olej (do smażenia)

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Marchewkę i batata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki. 
Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. 
Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do reszty składników.
Wyciskamy trzy łyżki soku z pomarańczy.
Wszystko mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie placki i smażymy z obu stron aż się zarumienią.


Marchewkowy zawrót głowy

4 komentarze: