Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- olej ( do smażenia)
Farsz:
- batat (1 szt.)
- kasza jaglana (100 g)
- pomarańcz (1/2 szt.)
- sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki)
- imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki)
- łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki)
- olej (1 łyżeczka)
Czas przygotowania: 40 min.
Liczba: 8 naleśników
Przygotowanie:
Naleśniki:
Wodę i mleko wlewamy do jednego naczynia. Dosypujemy mąkę. Mieszamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Smażymy naleśniki.
Farsz:
Batata obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez ok. 15 min. aż będzie miękki. Odcedzamy.
Do rondelka wlewamy łyżeczkę oleju i wsypujemy kaszę jaglaną. Smażymy przez 1-2 min. Następnie zalewamy zimną wodą ok. 2 cm nad poziom kaszy. Gotujemy nie mieszając aż wchłonie całą wodę. Czyli też ok. 15 min.
Kroimy pomarańcz.
Kaszę i batata przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.
Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy.
Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy
***
Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania ryżu. Zarówno kasza jak i ryż gotowane tą metodą są sypkie i nie kleją się. Może dla wielu osób ta metoda, to żadna nowość, ale dla mnie była odkryciem. Oczywiście sama na nią nie wpadłam. Przyjaciele mnie uświadomili :)
pomarańcza, nie pomarańcz :)
OdpowiedzUsuń