Składniki:
- zielona soczewica (1 szklanka)
- marchewka (1 szt. średnia)
- cebula (1 szt. mała)
- pieczarki (15 dag)
- brokuł (1/3 szt)
- woda
- sól
- curry
- papryka ostra
- olej lub oliwa (do smażenia)
Czas przygotowania: 25 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody.
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do soczewicy.
Marchewkę i soczewicę gotujemy aż soczewica zmięknie i wchłonie wodę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Myjemy i kroimy pieczarki oraz cebulę. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem aż będą nieco rumiane. Solimy w trakcie smażenia.
Pieczarki i cebulę mieszamy z soczewicą. Przyprawiamy solą curry i ostrą papryką. Podgrzewamy przez chwilę.
Do gotującej się wody wrzucamy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy przez 4 min. Odcedzamy i wykładamy na talerz razem z soczewicą.
Uwielbiam tego rodzaju dania i dodaje do nich często ryż lub kaszę jaglaną :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju dania i dodaje do nich często ryż lub kaszę jaglaną :)
OdpowiedzUsuń