Składniki:
Kotlety:
- cieciorka (1 puszka 400 g)
- mąka kukurydziana (3 łyżki)
- sezam (4 łyżki)
- łuskane pestki dyni (2 łyżki)
- czosnek (1 ząbek)
- bułka tarta (1/2 szklanki)
- olej lub oliwa (do smażenia)
Sos:
- pieczarki (15 dag)
- pestki dyni (1/3 szklanki)
- mleko kokosowe (1 szklanka)
- sól
- oliwa lub olej (do smażenia)
Czas przygotowania: 30 min
Liczb porcji: 3
Przygotowanie:
Kotlety:
Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku. Blendujemy.
Sezam i pestki dyni prażymy, aż sezam się lekko zarumieni.
Cieciorkę mieszamy z sezamem i pestkami dyni. Dodajemy mąkę.
Jeśli ktoś ma ochotę może dodać ulubione przyprawy. Ja tego nie zrobiłam.
Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy.
Sos:
Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy. W trakcie smażenia solimy.
Pestki dyni i 1/2 szklanki mleka kokosowego umieszczamy w naczyniu blendera. Mielimy aż powstanie jednolita masa.
Masę dodajemy do pieczarek. Mieszamy i podgrzewamy. Rozcieńczamy resztą mleka.
wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKotlecików jeszcze nie próbowałam ale sos jest pyszny :) Podpatrzony do innego dania ;)
OdpowiedzUsuń