Składniki:
- zielona soczewica (1 szklanka)
- szparagi (10 szt.)
- suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy)
- czosnek (1 ząbek)
- cytryna (1/2 szt.)
- woda
Czas przygotowania: 25 min.
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie.
Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż wchłonie wodę i będzie miękka.
Podczas gotowania soczewicy dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory, zalewę z pomidorów oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wszystko gotujemy co jakiś czas mieszając.
Kiedy szparagi są miękkie, odcedzamy je i dodajemy do soczewicy. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz