Składniki:
- korzeń pietruszki (2 szt.)
- natka pietruszki (z 1 szt.)
- ziemniaki (2 szt. średnie)
- kalafior (1/3 szt.)
- czosnek (1 ząbek)
- grzanki (z 3 kromek)
- woda
- sól
- pieprz
- papryka ostra
Czas przygotowania: 35 min.
Liczba porcji: 3
Przygotowanie:
Ziemniaki i korzenie pietruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki kalafiora i pietruszkę zalewamy ok. 1 l wody, solimy i gotujemy do miękkości.
Na początku gotowania do zupy wyciskamy ząbek czosnku.
Natkę pietruszki myjemy i kroimy. Zostawiamy trochę do dekoracji.
Kiedy warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z palnika.
Dodajemy natkę pietruszki.
Przy pomocy blendera zamieniamy zupę w krem.
Przyprawiamy i podgrzewamy.
Przekładamy do misek. Dodajemy grzanki. Dekorujemy pietruszką.
Smacznego!
Sama zupa .... mdława... dodałam na koniec mleko kokosowe i czarnuszkę.... i jest ok :-) . Pozdrawiam Fri.
OdpowiedzUsuń