Składniki:
- kasza jaglana (1 1/2 szklanki)
- cukinia (2 duże)
- cebula (2 szt.)
- suszone pomidory (1 słoik + zalewa)
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- olej
- woda
Czas przygotowania: ok. 2 h
Przygotowanie:
Cebule kroimy i smażymy na oleju. Przyprawiamy pieprzem solą i papryką.
Cukinie trzemy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy żeby puściła wodę.
Gotujemy kaszę jaglaną.
Suzone pomidory kroimy. Zostawiamy zalewę.
Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy razem z cebulą. Dodajemy zalewę z pomidorów, pokrojone suszone pomidory, odsączoną cukinię i przyprawy. Wszystko mieszamy.
Podłużną brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ją masą.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinę. Wyjmujemy kiedy będzie miał na wierzchu twardą skórkę.
Najlepiej podawać na następny dzień podgrzany lub na zimno
Kocham pasztety z udziałem kaszy jaglanej! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) Wiele przepisów, które na pewno Ciebie zainteresują. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie :)
UsuńMasz dużo ciekawych przepisów i ładne zdjęcia. Będę wpadać do Ciebie :) Do mnie również zapraszam. Pozdrawiam
uwielbiam pasztety na kaszy jaglanej, mniam :)
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie. Ile gramów, orientacyjnie, ma mieć taka duża cukinia? Albo ile ma jej być po odsączeniu!?
OdpowiedzUsuń