Składniki:
- mąka (1 1/2 szklanki, ja pomieszałam pszenną, żytnią i kukurydzianą)
- woda (ok. 1/4 szklanki do ciasta + do gotowania)
- pieczarki (15 dag)
- groszek (1/2 puszki)
- czosnek (2 ząbki)
- sól
- pieprz
- margaryna (1 łyżka)
Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy na patelni z rozgrzaną margaryną. Wyciskamy czosnek i dodajemy do pieczarek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Groszek odcedzamy i dodajemy do pieczarek. Mieszamy.
Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Dolewamy trochę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Do każdego dajemy łyżkę farszu i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy w posolonej wodzie przez ok 6 - 8 min. Odcedzamy i wykładamy na talerz.
Taki farsz musiał być bardzo smakowity. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2015 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zaproszenie przyjęte :)
UsuńProszę jeszcze o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji, wtedy będę mogła zaakceptować (banerek we wpisie).
Usuńzrobione
UsuńDziękuję, już przepis dodany. Może jeszcze coś dorzucisz do jutra? :P
UsuńUwielbiam pierogi, te zapowiadają się świetnie :D
OdpowiedzUsuń