wtorek, 7 kwietnia 2015

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z gruszkami





Składniki:
  • czerwona soczewica (1 szklanka)
  • kasza jaglana (1 szklanka)
  • gruszki (2 małe lub 1 duża)
  • marchewka (2 sztuki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • suszone pomidory w zalewie (6 sztuk+dwie łyżki zalewy)
  • ziarna słonecznika (4 łyżki)
  • gałka muszkatołowa
  • sól 
  • pieprz
  • woda

Czas przygotowania: 2 h


Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy soczewicę. Dodajemy do niej obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Wlewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy do wchłonięcia wody przez soczewicę.
W drugim garnku gotujemy kaszę jaglaną.
Kiedy kasza i soczewica będą gotowe przekładamy je do jednego naczynia. Dodajemy do nich wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę gruszki, przyprawy i 2 łyżki zalewy, w której były pomidory. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.
Kroimy pomidory.
Do brytfanki (najlepiej takiej na keksa) wkładamy papier do pieczenia. Następnie przekładamy do niej 1/3 pasztetu. Rozprowadzamy równo. Układamy połowę pomidorów i posypujmy połową ziaren słonecznika. Nakładamy 1/3 pasztetu i powtarzamy operację. Na wierzch dajemy pozostałą część pasztetu. 
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż powstanie zewnętrzna skorupa pasztetu. Mój piekł się ok. 1 h 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy pasztet do wystudzenia. Najlepiej jeść go dopiero na drugi dzień.

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię roślinne pasztety :) Świetne połączenie składników !

    OdpowiedzUsuń
  2. To był mój pierwszy pasztet w życiu i jestem z niego dumna :)

    OdpowiedzUsuń