niedziela, 1 marca 2015

Lasagne z marchewką





Składniki:
  • marchewka (3 szt. duże)
  • łuskane pestki dyni (2 łyżki)
  • płatki migdałowe (2 łyżki)
  • mleko owsiane (1 1/2 szklanki)
  • mąka pszenna (3 łyżki)
  • natka pietruszki (1 garść)
  • makaron do lasagne (12 płatów)
  • woda
  • sól
  • olej

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 4


Przygotowanie:

Marchewkę myjemy obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy płatki migdałowe i pestki dyni. Mieszamy.
Do 1/2 szklanki mleka wsypujemy 3 łyżki mąki. Mieszamy tak, żeby nie było grudek. Resztę mleka podgrzewamy w garnku. Kiedy będzie ciepłe dodajemy mleko z mąką intensywnie mieszając. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, w którym powstanie gęsty sos. Wtedy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy z sosem.
Do gotującej się wody z odrobiną oleju i soli wkładamy 4 płaty makaronu. Gotujemy aż zmiękną. Wtedy wyjmujemy je i wrzucamy kolejne.
Na dno brytfanki dajemy odrobinę oleju, a następnie układamy kolejne warstwy lasagne. Najpierw makaron, następnie marchewkę a na końcu sos. Na wierzch dajemy tylko makaron i sos.
Pieczemy ok. 15 minut. 

3 komentarze:

  1. Muszę przyznać , że marchewkowej lasagni jeszcze nie robiłam. Twoja wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłabym na to w życiu, świetny pomysł ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostrzegam, jest bardzo słodka. Albo ja tak ją odbieram, bo prawie nie używam cukru.

    OdpowiedzUsuń