piątek, 6 marca 2015

Ziemniaczany zawijaniec





Składniki:
  • ziemniaki (3 szt. średnie)
  • pieczarki (15 dag)
  • cebula (1 mała)
  • kapusta włoska (4 liście)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • olej

Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki.
Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy i mieszamy.
Od liści kapusty odkrawamy twardą część.
Mieszankę ziemniaczano-pieczarkową ściskamy w dłoniach tak aby zostało w niej jak najmniej wody. Formujemy coś na kształt chleba. Zawijamy w liście kapusty. Jeśli zajdzie tka potrzeba spinamy przy pomocy wykałaczek.
Zawijaniec układamy na polanej olejem brytfance. Dolewamy 1/4 szklanki wody. Pieczemy przez 30 min. 


Propozycja podania:

Najlepiej z jakimś sosem. Ja użyłam domowej roboty przecieru z pomidorów z bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz