- ziemniaki (3 szt. średnie)
- pieczarki (15 dag)
- cebula (1 mała)
- kapusta włoska (4 liście)
- czosnek (3 ząbki)
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka ostra
- olej
Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki.
Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy i mieszamy.
Od liści kapusty odkrawamy twardą część.
Mieszankę ziemniaczano-pieczarkową ściskamy w dłoniach tak aby zostało w niej jak najmniej wody. Formujemy coś na kształt chleba. Zawijamy w liście kapusty. Jeśli zajdzie tka potrzeba spinamy przy pomocy wykałaczek.
Zawijaniec układamy na polanej olejem brytfance. Dolewamy 1/4 szklanki wody. Pieczemy przez 30 min.
Propozycja podania:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz