- pieczarki (10 dag)
- cebula (1 szt. mała)
- kapust kiszona (1/2 szklanki)
- bułka tarta (1/2 szklanki)
- sól
- pieprz
- przyprawa pikantna do grilla
- olej
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
Cebulę oraz pieczarki myjemy, kroimy i smażymy aż będą nieco rumiane. W trakcie smażenia przyprawiamy.
Odcedzamy kapustę. Dodajemy do niej usmażone pieczarki i cebulę. Dosypujemy 2 łyżki bułki tartej. Rozdrabniamy przy pomocy blendera.
Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Jedna łyżka masy = jedna kulka.
Kulki smażymy aż będą rumiane.
Opcja podania:
- kasza żytnia (1/2 szklanki kaszy, 1 szklanka wody)
- sos pomidorowy (1/2 szklanki domowej roboty przecieru z pomidorów + bazylia)
Klopsików z dodatkiem kapusty kiszonej jeszcze nigdy nie robiłam. Nie wpadło mi to do głowy. Jestem ciekawa jak smakują, wyglądają bardzo apetycznie. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis.
OdpowiedzUsuńSą kwaśne - jak to kapusta. Właśnie a coś takiego miałam dziś ochotę :)
UsuńBardzo smacznie wyglądają. Chętnie sobie takie przygotuję:)
OdpowiedzUsuń