czwartek, 5 marca 2015

Klopsiki z pieczarek i kapusty kiszonej




Składniki:
  • pieczarki (10 dag)
  • cebula (1 szt. mała)
  • kapust kiszona (1/2 szklanki)
  • bułka tarta (1/2 szklanki)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa pikantna do grilla
  • olej

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Cebulę oraz pieczarki myjemy, kroimy i smażymy aż będą nieco rumiane. W trakcie smażenia przyprawiamy. 
Odcedzamy kapustę. Dodajemy do niej usmażone pieczarki i cebulę. Dosypujemy 2 łyżki bułki tartej. Rozdrabniamy przy pomocy blendera. 
Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Jedna łyżka masy = jedna kulka.
Kulki smażymy aż będą rumiane.

Opcja podania:
  • kasza żytnia (1/2 szklanki kaszy, 1 szklanka wody)
  • sos pomidorowy (1/2 szklanki domowej roboty przecieru z pomidorów + bazylia)

3 komentarze:

  1. Klopsików z dodatkiem kapusty kiszonej jeszcze nigdy nie robiłam. Nie wpadło mi to do głowy. Jestem ciekawa jak smakują, wyglądają bardzo apetycznie. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są kwaśne - jak to kapusta. Właśnie a coś takiego miałam dziś ochotę :)

      Usuń
  2. Bardzo smacznie wyglądają. Chętnie sobie takie przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń