sobota, 7 marca 2015

"Spaghetti" z bakłażana




Składniki:
  • bakłażan (1/2 szt.)
  • pomidory (2 szt.)
  • pieczarki (10 dag)
  • zielone oliwki (10 szt.)
  • czosnek (3 ząbki)
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • woda

Czas przygotowania: 35 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Bakłażana rozcinamy wzdłuż na pół. Połowę bakłażana kroimy w jak najcieńsze i jednocześnie jak najdłuższe paski. Solimy i odstawiamy a kilka minut. Paski bakłażana gotujemy na parze przez ok. 20 min.
Pieczarki myjemy kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwki oraz sól.
Pomidory parzymy we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Smażymy aż zamienią się w sos. Dodajemy bazylię.
Na talerz wykładamy najpierw bakłażana, następnie pomidory, a na koniec pieczarki i oliwki.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. i banalny, jak większość tego, co gotuję :)

      Usuń
  2. Danie w 100% w moim guście :):) Uwielbiam takie warzywne kompozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja bym tylko uzyla pomidorow z puszki, bo swieze sa teraz bez smaku ;) no i dalabym calego baklazana, bo to za mala porcja :D ;);)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie porcja była ok, ale wiadomo, że nie wszyscy jedzą tyle samo. Z pomidorów z puszki też by wyszło dobre

      Usuń