- bakłażan (1/2 szt.)
- pomidory (2 szt.)
- pieczarki (10 dag)
- zielone oliwki (10 szt.)
- czosnek (3 ząbki)
- oliwa z oliwek
- bazylia
- woda
Czas przygotowania: 35 min
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
Bakłażana rozcinamy wzdłuż na pół. Połowę bakłażana kroimy w jak najcieńsze i jednocześnie jak najdłuższe paski. Solimy i odstawiamy a kilka minut. Paski bakłażana gotujemy na parze przez ok. 20 min.
Pieczarki myjemy kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek, oliwki oraz sól.
Pomidory parzymy we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie kroimy je w drobną kostkę. Smażymy aż zamienią się w sos. Dodajemy bazylię.
Na talerz wykładamy najpierw bakłażana, następnie pomidory, a na koniec pieczarki i oliwki.
Na talerz wykładamy najpierw bakłażana, następnie pomidory, a na koniec pieczarki i oliwki.
Ale fajny i smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńi banalny, jak większość tego, co gotuję :)
UsuńDanie w 100% w moim guście :):) Uwielbiam takie warzywne kompozycje :)
OdpowiedzUsuńja bym tylko uzyla pomidorow z puszki, bo swieze sa teraz bez smaku ;) no i dalabym calego baklazana, bo to za mala porcja :D ;);)
OdpowiedzUsuńDla mnie porcja była ok, ale wiadomo, że nie wszyscy jedzą tyle samo. Z pomidorów z puszki też by wyszło dobre
Usuń