Składniki:
- ziarna soi (1,5 szklanki suchych, czyli po namoczeniu 3 szklanki)
- cebula (1 szt. duża)
- czosnek (3 ząbki)
- mąka kukurydziana (1/2 szklanki)
- bułka tarta (1/4 szklanki)
- sól
- pieprz ziołowy
- przyprawa pikantna do grilla
- olej
Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 2 (6 szt.)
Przygotowanie:
Soję zalewamy wodą i zostawiamy na 1 dzień żeby wchłonęła wodę i zmiękła. Następnego dnia możemy robić kotlety.
Obieramy, myjemy, kroimy i smażymy cebulę. Solimy w trakcie smażenia.
Odcedzamy soję. Dodajemy do niej usmażona cebulę i wyciśnięty czosnek. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę.
Dosypujemy mąkę. Przyprawiamy i mieszamy.
Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.
Smażymy.
Propozycja podania:
- ziemniaki
- pomidor z bazylią
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz