niedziela, 15 marca 2015

Kotlety sojowe




Składniki:
  • ziarna soi (1,5 szklanki suchych, czyli po namoczeniu 3 szklanki)
  • cebula (1 szt. duża)
  • czosnek (3 ząbki)
  • mąka kukurydziana (1/2 szklanki)
  • bułka tarta (1/4 szklanki)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa pikantna do grilla
  • olej

Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 2 (6 szt.)


Przygotowanie:

Soję zalewamy wodą i zostawiamy na 1 dzień żeby wchłonęła wodę i zmiękła. Następnego dnia możemy robić kotlety.
Obieramy, myjemy, kroimy i smażymy cebulę. Solimy w trakcie smażenia.
Odcedzamy soję. Dodajemy do niej usmażona cebulę i wyciśnięty czosnek. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. 
Dosypujemy mąkę. Przyprawiamy i mieszamy. 
Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. 
Smażymy.

Propozycja podania:
  • ziemniaki
  • pomidor z bazylią

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz