wtorek, 17 marca 2015

Kotlety z soczewicy z sosem pieczarkowo-słonecznikowym

Składniki:

Kotlety:
  • czerwona soczewica (1 szklanka)
  • woda
  • czosnek (4 ząbki)
  • mąka kukurydziana (1/2 szklanki)
  • bułka tarta (1/4 szklanki)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej
Sos:
  • pieczarki (20 dag)
  • cebula dymka (1 szt.)
  • sos słonecznikowy (4 łyżki)
  • mleko owsiane (1/3 szklanki)
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka
  • oliwa z oliwek

Czas przygotowania: 35 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Kotlety:

Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Jeśli nie będzie miękka dodajemy jeszcze trochę wody.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy.

Sos:

Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy na oliwie aż pieczarki się zarumienią. Przyprawiamy. Dodajemy sos słonecznikowy i smażymy mieszając. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy, aby uzyskać konsystencję przypominającą sos na bazie śmietany.


5 komentarzy: