Składniki:
Kotlety:
- czerwona soczewica (1 szklanka)
- woda
- czosnek (4 ząbki)
- mąka kukurydziana (1/2 szklanki)
- bułka tarta (1/4 szklanki)
- sól
- pieprz ziołowy
- olej
Sos:
- pieczarki (20 dag)
- cebula dymka (1 szt.)
- sos słonecznikowy (4 łyżki)
- mleko owsiane (1/3 szklanki)
- sól
- pieprz ziołowy
- papryka
- oliwa z oliwek
Czas przygotowania: 35 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Kotlety:
Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wchłonie całą wodę. Jeśli nie będzie miękka dodajemy jeszcze trochę wody.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy.
Sos:
Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy na oliwie aż pieczarki się zarumienią. Przyprawiamy. Dodajemy sos słonecznikowy i smażymy mieszając. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy, aby uzyskać konsystencję przypominającą sos na bazie śmietany.
Na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuńmoże być inna maka ?
OdpowiedzUsuńmoże być inna maka ?
OdpowiedzUsuńTak. Może być taka jaką lubisz :)
Usuń