wtorek, 19 maja 2015

Zupa krem z pietruszki


Składniki:
  • korzeń pietruszki (2 szt.)
  • natka pietruszki (z 1 szt.)
  • ziemniaki (2 szt. średnie)
  • kalafior (1/3 szt.)
  • czosnek (1 ząbek)
  • grzanki (z 3 kromek)
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra

Czas przygotowania: 35 min.
Liczba porcji: 3


Przygotowanie:

Ziemniaki i korzenie pietruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 
Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki kalafiora i pietruszkę zalewamy ok. 1 l wody, solimy i gotujemy do miękkości. 
Na początku gotowania do zupy wyciskamy ząbek czosnku. 
Natkę pietruszki myjemy i kroimy. Zostawiamy trochę do dekoracji.
Kiedy warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z palnika. 
Dodajemy natkę pietruszki.
Przy pomocy blendera zamieniamy zupę w krem.
Przyprawiamy i podgrzewamy.
Przekładamy do misek. Dodajemy grzanki. Dekorujemy pietruszką.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Sama zupa .... mdława... dodałam na koniec mleko kokosowe i czarnuszkę.... i jest ok :-) . Pozdrawiam Fri.

    OdpowiedzUsuń