piątek, 22 maja 2015

Kotlety z cieciorki z sosem pieczarkowo-kokosowym


Składniki:


Kotlety:

  • cieciorka (1 puszka 400 g)
  • mąka kukurydziana (3 łyżki)
  • sezam (4 łyżki)
  • łuskane pestki dyni (2 łyżki)
  • czosnek (1 ząbek)
  • bułka tarta (1/2 szklanki)
  • olej lub oliwa (do smażenia)
Sos:
  • pieczarki (15 dag)
  • pestki dyni (1/3 szklanki)
  • mleko kokosowe (1 szklanka)
  • sól
  • oliwa lub olej (do smażenia)

Czas przygotowania: 30 min
Liczb porcji: 3




Przygotowanie:

Kotlety:

Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku. Blendujemy.
Sezam i pestki dyni prażymy, aż sezam się lekko zarumieni. 
Cieciorkę mieszamy z sezamem i pestkami dyni. Dodajemy mąkę. 
Jeśli ktoś ma ochotę może dodać ulubione przyprawy. Ja tego nie zrobiłam.
Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. 

Sos:

Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy. W trakcie smażenia solimy.
Pestki dyni i 1/2 szklanki mleka kokosowego umieszczamy w naczyniu blendera. Mielimy aż powstanie jednolita masa.
Masę dodajemy do pieczarek. Mieszamy i podgrzewamy. Rozcieńczamy resztą mleka.

2 komentarze:

  1. wyglądają niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kotlecików jeszcze nie próbowałam ale sos jest pyszny :) Podpatrzony do innego dania ;)

    OdpowiedzUsuń