czwartek, 7 maja 2015

Potrawka z soczewicy zielonej


Składniki:

  • zielona soczewica (1 szklanka)
  • marchewka (1 szt. średnia)
  • cebula (1 szt. mała)
  • pieczarki (15 dag)
  • brokuł (1/3 szt)
  • woda
  • sól
  • curry
  • papryka ostra
  • olej lub oliwa (do smażenia)

Czas przygotowania: 25 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody. 
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Dodajemy do soczewicy.
Marchewkę i soczewicę gotujemy aż soczewica zmięknie i wchłonie wodę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Myjemy i kroimy pieczarki oraz cebulę. Smażymy na patelni z rozgrzanym olejem aż będą nieco rumiane. Solimy w trakcie smażenia.
Pieczarki i cebulę mieszamy z soczewicą. Przyprawiamy solą curry i ostrą papryką. Podgrzewamy przez chwilę.
Do gotującej się wody wrzucamy brokuła podzielonego na kawałki. Gotujemy przez 4 min. Odcedzamy i wykładamy na talerz razem z soczewicą.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tego rodzaju dania i dodaje do nich często ryż lub kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego rodzaju dania i dodaje do nich często ryż lub kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń