wtorek, 5 maja 2015

Naleśniki na słodko bez cukru

Składniki:

Ciasto: 

  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • olej ( do smażenia)
Farsz:
  • batat (1 szt.)
  • kasza jaglana (100 g)
  • pomarańcz (1/2 szt.)
  • sok wyciśnięty z cytryny (3 łyżeczki)
  • imbir (kawałek wielkości połowy łyżeczki)
  • łuskane ziarna słonecznika (4 łyżki)
  • olej (1 łyżeczka)

Czas przygotowania: 40 min.
Liczba: 8 naleśników


Przygotowanie:

Naleśniki:
Wodę i mleko wlewamy do jednego naczynia. Dosypujemy mąkę. Mieszamy trzepaczką lub miksujemy mikserem. Smażymy naleśniki.

Farsz:
Batata obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez ok. 15 min. aż będzie miękki. Odcedzamy.
Do rondelka wlewamy łyżeczkę oleju i wsypujemy kaszę jaglaną. Smażymy przez 1-2 min. Następnie zalewamy zimną wodą ok. 2 cm nad poziom kaszy. Gotujemy nie mieszając aż wchłonie całą wodę. Czyli też ok. 15 min.
Kroimy pomarańcz.
Kaszę i batata przekładamy do jednego naczynia. Dodajemy starty imbir  sok z cytryny. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. 
Dodajemy pomarańcz i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy.
Nakładamy farsz na naleśniki. Zawijamy


***
Polecam sposób gotowania kaszy. Świetnie się sprawdza również przy gotowania ryżu. Zarówno kasza jak i ryż gotowane tą metodą są sypkie i nie kleją się. Może dla wielu osób ta metoda, to żadna nowość, ale dla mnie była odkryciem. Oczywiście sama na nią nie wpadłam. Przyjaciele mnie uświadomili :)

1 komentarz: