niedziela, 17 maja 2015

Zielona soczewica ze szparagami i suszonymi pomidorami


Składniki:

  • zielona soczewica (1 szklanka)
  • szparagi (10 szt.)
  • suszone pomidory w zalewie (6 szt. + 3 łyżki zalewy)
  • czosnek (1 ząbek)
  • cytryna (1/2 szt.)
  • woda

Czas przygotowania: 25 min.
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Szparagi myjemy i odcinamy od nich twarde końcówki. Następnie kroimy szparagi na kilkucentymetrowe kawałki i gotujemy aż będą miękkie. 
Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż wchłonie wodę i będzie miękka.
Podczas gotowania soczewicy dodajemy do niej wyciśnięty ząbek czosnku, pokrojone suszone pomidory, zalewę z pomidorów oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Wszystko gotujemy co jakiś czas mieszając.
Kiedy szparagi są miękkie, odcedzamy je i dodajemy do soczewicy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. 


Szparagowe<3Love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz