poniedziałek, 2 lutego 2015

Bulgur z pieczarkami




Składniki:
  • bulgur (1 szklanka)
  • pieczarki (10 dag)
  • cebula dymka (1 szt.)
  • suszone pomidory w zalewie (2 dag)
  • mleko sojowe (1 szklanka)
  • mąka żytnia pełnoziarnista (1 łyżka)
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • bazylia

Czas przygotowania: 25 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Bulgur zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy aż wsiąknie całą wodę.
Kroimy zieloną część cebuli i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki. Kiedy pieczarki i cebula będą gotowe dorzucamy pokrojone suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez chwilę.
Do rondelka wlewamy 3/4 szklanki mleka. Podgrzewamy. 1/4 szklanki mleka mieszamy z mąką, tak żeby nie było grudek i dodajemy do rondelka, kiedy znajdujące się tam mleko będzie parować. Mieszamy intensywnie aż powstanie gęsty sos. Wtedy dosypujemy sól i bazylię.
Na talerz wykładamy bulgur. Polewamy sosem bazyliowym. Na wierzchu dajemy pieczarki z pomidorami i cebulą.

3 komentarze:

  1. Ten sos wygląda bardzo smakowicie ;) Bardzo lubię połączenie suszonych pomidorów z pieczarkami, bulgur także, więc takie danie na obiad to dla mnie danie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba. To bardzo proste danie. Jak chyba wszystkie a tym blogu. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Szybko i smacznie. Polecam !

    OdpowiedzUsuń