poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Ziemniaki w mundurkach z warzywami i kurkumą


Składniki:

  • ziemniaki (1/2 kg)
  • pieczarki (5 dużych)
  • czosnek (1 ząbek)
  • kapusta włoska (1 duży liść)
  • brokuł (kilka różyczek)
  • marchewka (1 szt.)
  • pietruszka (1 szt.)
  • świeży imbir
  • sól
  • pieprz
  • anyż
  • kurkuma
  • woda
  • oliwa z oliwek

Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy aż będą miękkie. 
W czasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy pozostałą część dania.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Smażymy w garnku na oliwie aż będą miękkie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
Myjemy warzywa. Kapustę kroimy w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę  obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki zamieniamy w cienkie paski długości ok. 5 cm. 
Warzywa dodajemy do usmażonych pieczarek. Dolewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy ok 20 min.
Podczas duszenia przyprawiamy pieprzem, solą, anyżem i sporą ilością kurkumy. Ścieramy na tarce odrobinę imbiru i dodajemy do potrawy.
Kiedy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i wykładamy na talerze. Dodajemy warzywa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz