czwartek, 16 lipca 2015

Ryż z soczewicą


Składniki:

  • ryż (1 szklanka)
  • czerwona soczewica (1/2 szklanki)
  • marchewka (1 szt. duża)
  • cebula (1 szt. mała)
  • cukinia zielona (1/2 szt.)
  • pieczarki (10 dag)
  • sól
  • czosnek niedźwiedzi
  • garam masala
  • oliwa z oliwek
  • woda

Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Do garnka wsypujemy ryż i dolewamy odrobiną oliwy. Smażymy aż się trochę zeszkli. Wtedy zalewamy go wodą na wysokość ok. 2 cm nad poziom ryżu. Gotujemy bez mieszania. Jeżeli ryż wchłonie wodę, a nie będzie jeszcze miękki, dolewamy trochę wody. Na koniec przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim i solą. Mieszamy.
Myjemy warzywa i pieczarki. Kroimy (cebulę w paski, marchewkę i cukinie w połówki plastrów, natomiast pieczarki w plastry). Wszystko wrzucamy na patelnię.
Do warzyw i pieczarek dosypujemy soczewice. zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas duszenia dodajemy przyprawy: sól i garam masala. 
Ryż wykładamy na talerz. Dodajemy sos z warzyw i soczewicy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz