poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Pierogi z jeżynami



Składniki:

  • mąka pszenna lub inna (0,5 kg)
  • woda (ok. 1 szklanka do ciasta + 2 l do gotowania)
  • jeżyny (0,6 l)

Czas przygotowania: 50 min
Liczba porcji 5


Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąką i stopniowo dolewając wody ugniatamy ciasto. Ciasto będzie gotowe kiedy przestanie przyklejać się do rąk.
Wałkujemy ciasto, aby miało grubość kilku mm. Przy pomocy kufla od piwa wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę jeżyn. Sklejamy pieroga.
Wrzucamy do gotującej się wody.  Możemy dodać do niej odrobinę oleju. Mieszamy aby się nie przykleiły do dna. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy jeszcze ok. 3 min.


Wegetariański obiad V

1 komentarz: