czwartek, 13 sierpnia 2015

Kotlety z selera w orzechowej panierce


Składniki:

  • seler (2 szt. średnie)
  • mąka kukurydziana (5 łyżek)
  • mleko sojowe (3/4 szklanki)
  • orzechy nerkowca (1 garść)
  • woda
  • sól
  • olej lub oliwa do smażenia

Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Selera obieramy i myjemy. Kroimy w plastry grubości ok 1, 5 cm. Gotujemy na parze przez ok. 20 min.
Orzechy kroimy jak najdrobniej. 
Mąkę mieszamy z mlekiem. Solimy.
Ugotowane plastry selera moczymy w cieście z mleka i mąki. Obtaczamy w orzechach.
Smażymy na oliwie lub oleju, aż będą rumiane.


Propozycja podania:

1 komentarz: