wtorek, 1 września 2015

Makaron ryżowy z warzywami, tofu i ananasem


Składniki:
  • makaron ryżowy z tapioką i zieloną herbatą (200 g)
  • ananas (1/4 szt.)
  • cebula dymka (2 szt.)
  • marchewka (1 szt.)
  • pietruszka (1 szt.)
  • pieczarki (2 szt.)
  • brokuły (200 g)
  • pomidory (3 szt.)
  • tofu (50 g)
  • sól
  • pieprz
  • chili (1/5 łyżeczki)
  • olej lub oliwa (1 łyżka)
  • woda (1 szklanka)

Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie;

Danie najlepiej zrobić w woku, do którego należy stopniowo dodawać kolejne składniki. Czas pomiędzy dodawaniem wykorzystujemy na przygotowanie kolejnych składników. Danie mieszamy co jakiś czas.
Cebulę kroimy i smażymy na oleju lub oliwie.
Pietruszkę i marchewkę obieramy i przy pomocy skrobaczki robimy z nich cienkie paski. Dodajemy do cebuli.
Dolewamy 1 szklankę wody. Przykrywamy.
Ananasa obieramy i kroimy w cienkie paski długości ok. 3 cm. Pieczarki kroimy w plastry.Dodajemy do duszących się już składników.
Brokuła dzielimy na różyczki. Tofu kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw.
Zdejmujemy skórki z pomidorów. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Teraz czekamy aż pomidory się rozpuszczą i zamienią w sos. W trakcie duszenia dodajemy sól, pieprz oraz chili.
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. 


Wegetariański obiad V

1 komentarz: