Składniki:
- bakłażan (1 szt.)
- groszek konserwowy (1 puszka)
- zielone oliwki (10 szt.)
- czosnek (1 ząbek
- pieczarki (15 dag)
- cebula dymka (1 szt.)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka ostra
Czas przygotowania: 25 min + 20 min pieczenie
Liczba porcji: 3
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w grube plastry, solimy z obu stron i odkładamy na chwilę.
Groszek odcedzamy. Dodajemy do niego oliwki. Wyciskamy czosnek. Solimy. Następnie przy pomocy blendera zamieniamy wszystko w jednolitą masę.
Cebulę i pieczarki myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej pieczarki i cebulę. Co jakiś czas mieszamy. W trakcie smażenia przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kiedy pieczarki lekko się zarumienią kończymy smażenie.
Na polanej oliwą brytfance układamy plastry bakłażana. Każdy z nich smarujemy pastą z groszku. Na wierzch dajemy pieczarki i cebulę. Pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180 - 200 stopni.
Jako jedną porcję podajemy 3 lub 4 plastry.
Jako jedną porcję podajemy 3 lub 4 plastry.
super przekąska!
OdpowiedzUsuńkolorowo tu i smacznie :)
OdpowiedzUsuń