niedziela, 18 stycznia 2015

Miętowe naleśniki z bananem



Składniki:
  • mąka pszenna (1 1/2 szklanki)
  • woda (1 szklanka)
  • mleko sojowe (1 szklanka)
  • mięta suszona (1 łyżka)
  • oliwa (do smażenia)
  • banan (2 szt.)
  • margaryna (5 dag)
  • cukier trzcinowy (1 łyżka)
  • kakao (1 łyżka)

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 7 naleśników


Przygotowanie:

Miętę zaparzamy w szklance wody. Studzimy. Kiedy będzie chłodna odcedzamy tak żeby mieć wodę bez fusów. 
Miętową wodę wlewamy do garnka. Dolewamy szklankę mleka. Wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aby powstało jednolite ciasto, z którego smażymy naleśniki.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier i kakao. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa.
Banana kroimy w cienkie plastry.
Do każdego naleśnika wkładamy kilka plastrów banana. Zawijamy. Polewamy polewą.

1 komentarz: