Składniki:
- mąka pszenna (1 1/2 szklanki)
- woda (1 szklanka)
- mleko sojowe (1 szklanka)
- mięta suszona (1 łyżka)
- oliwa (do smażenia)
- banan (2 szt.)
- margaryna (5 dag)
- cukier trzcinowy (1 łyżka)
- kakao (1 łyżka)
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 7 naleśników
Przygotowanie:
Miętę zaparzamy w szklance wody. Studzimy. Kiedy będzie chłodna odcedzamy tak żeby mieć wodę bez fusów.
Miętową wodę wlewamy do garnka. Dolewamy szklankę mleka. Wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aby powstało jednolite ciasto, z którego smażymy naleśniki.
W rondelku na małym ogniu roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier i kakao. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa.
Banana kroimy w cienkie plastry.
Do każdego naleśnika wkładamy kilka plastrów banana. Zawijamy. Polewamy polewą.
miętowe nalesniki? chętnie bym spróbowała! :)
OdpowiedzUsuń