Składniki:
- marchewka (1 szt. duża)
- korze pietruszki (1 szt. duża)
- seler (1/4 szt.)
- oliwa z oliwek (1-2 łyżki)
- sól
Czas przygotowania: ok. 35 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w paski w kształcie frytek. Układamy na brytfance. Polewamy oliwą. Solimy. Mieszamy tak, żeby równomiernie rozprowadzić oliwę na frytkach, a frytki na brytfance. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż będą rumiane.
Bardzo lubię takie pieczone warzywa, ale nigdy jak dotąd nie piekłam pietruszki, a wydaje się być przepyszna, więc z pewnością wypróbuję ;) Danie wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPietruszka wychodzi dość słodka.
UsuńBardzo fajna alternatywa dla tłustych frytek ziemniaczanych :)
OdpowiedzUsuń