Składniki:
- kurki (2 garści)
- czerwona soczewica (1 szklanka)
- pomidory (3 szt.)
- suszone pomidory (20 g)
- cebula dymka (1 szt.)
- kiełki rzodkiewki (10 g)
- woda
- oliwa
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- majeranek ostry
Czas przygotowania: 40 min
Liczba porcji: 3
Przygotowanie:
Kurki dusimy na patelni w odrobinie wody. Cebulę kroimy na drobno. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy cebulę i kiełki. Kiedy będzie gotowa dodajemy ją do kurek.
Świeże i suszone pomidory kroimy w kostkę.
Do garnka wsypujemy soczewice. Wlewamy 3 szklanki wody. Dodajemy kurki, cebulę, kiełki i pomidory. Wszystko gotujemy aż soczewica będzie miękka. W trakcie gotowania przyprawiamy. Ja wsypałam dużo majeranku.
jaka pyszna pomidorówka i nietypowa!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Bardzo lubię takie gęste od strączków zupy i bardzo często robię podobne, ale pomidorówki w takiej wersji jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńCo to jest "majeranek ostry" ? Zupa ciekawa :-) z przyjemnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńUżyłam przyprawy, która nosi taką nazwę. Właściwie majeranek zawsze jest ostry, więc bez problemu można użyć przyprawy o nazwie "majeranek". Być może niczym się nie różnią.
UsuńŻyczę smacznego :)