poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pieczarkowa kombinacja




Składniki:
  • pieczarki (5 dużych)
  • cebula (1 szt. duża)
  • pomidor (1 szt.)
  • jarmuż (5 dag)
  • kasza kukurydziana (1/4 szklanki)
  • woda
  • margaryna (do smażenia)
  • sól
  • bazylia

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy 3/4 szklanki wody. Gotujemy aż wchłonie wodę. 
W tym czasie obieramy i kroimy cebulę. Wrzucamy na patelnię z już roztopioną łyżką margaryny i smażymy na małym ogniu. Solimy. W razie potrzeby dodajemy więcej margaryny.
Pieczarki myjemy i obieramy. Pozostawiamy kapelusze, a nóżki odrywamy, kroimy i dorzucamy do smażących się pieczarek. Kapelusze solimy i smażymy. Najpierw od wewnętrznej strony. Następnie odwracamy spodem do góry i każdą pieczarkę napełniamy kaszą. W te sposób podgrzejemy kasze.
W trakcie smażenia przygotowujemy sałatkę. Jarmuż gotujemy w wodzie przez ok. 2 min. Wykładamy na talerz. Kroimy pomidora. Kładziemy na jarmuż i posypujemy bazylią.


Kiedy pieczarki i cebula będą gotowe układamy je obok sałatki.

1 komentarz: