Składniki:
- ziemniaki (1/2 kg)
- pieczarki (5 dużych)
- czosnek (1 ząbek)
- kapusta włoska (1 duży liść)
- brokuł (kilka różyczek)
- marchewka (1 szt.)
- pietruszka (1 szt.)
- świeży imbir
- sól
- pieprz
- anyż
- kurkuma
- woda
- oliwa z oliwek
Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy aż będą miękkie.
W czasie gotowania się ziemniaków przygotowujemy pozostałą część dania.
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Smażymy w garnku na oliwie aż będą miękkie. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
Myjemy warzywa. Kapustę kroimy w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie przy pomocy obieraczki zamieniamy w cienkie paski długości ok. 5 cm.
Warzywa dodajemy do usmażonych pieczarek. Dolewamy 3/4 szklanki wody. Dusimy ok 20 min.
Podczas duszenia przyprawiamy pieprzem, solą, anyżem i sporą ilością kurkumy. Ścieramy na tarce odrobinę imbiru i dodajemy do potrawy.
Kiedy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i wykładamy na talerze. Dodajemy warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz