- kasza jaglana (1 szklanka)
- słonecznik (1/4 szklanki)
- cynamon (łyżeczka)
- banan ( 1 szt.)
- jabłko (1 szt.)
- owoce sezonowe: brzoskwinia, nektarynka,gruszka
- śliwki (5 sztuk)
- woda (2 szklanki)
- 2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego lub z orzechów włoskich
Czas przygotowania: 20 min
Liczba porcji: 4
Przygotowanie:
Kroimy owoce w kostkę.
Garnek wstawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy słonecznik i kaszę i prażymy na jasno zloty kolor, często mieszając, aby się nie przypaliło :)
Wsypujemy owoce i wszystko mieszamy przez kilka minut, tak aby owoce puściły sok.
Dolewamy wodę i dodajemy cynamon. Mieszamy. Przykrywamy.
Gotujemy na małym ogniu do momentu gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy.
Dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego lub z orzechów włoskich. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut,aby kasza sobie troszkę zmiękła.
Mieszamy przed podaniem
Smacznego :)
jaglanka na słodko to jest to! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tę kaszę, w połączeniu z owocami jest pyszna, no i zdrowa:)
OdpowiedzUsuń