Składniki:
- ryż (1 szklanka)
- czerwona soczewica (1/2 szklanki)
- marchewka (1 szt. duża)
- cebula (1 szt. mała)
- cukinia zielona (1/2 szt.)
- pieczarki (10 dag)
- sól
- czosnek niedźwiedzi
- garam masala
- oliwa z oliwek
- woda
Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy ryż i dolewamy odrobiną oliwy. Smażymy aż się trochę zeszkli. Wtedy zalewamy go wodą na wysokość ok. 2 cm nad poziom ryżu. Gotujemy bez mieszania. Jeżeli ryż wchłonie wodę, a nie będzie jeszcze miękki, dolewamy trochę wody. Na koniec przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim i solą. Mieszamy.
Myjemy warzywa i pieczarki. Kroimy (cebulę w paski, marchewkę i cukinie w połówki plastrów, natomiast pieczarki w plastry). Wszystko wrzucamy na patelnię.
Do warzyw i pieczarek dosypujemy soczewice. zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas duszenia dodajemy przyprawy: sól i garam masala.
Ryż wykładamy na talerz. Dodajemy sos z warzyw i soczewicy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz