Składniki:
- brokuł (1 szt.)
- ciasto francuskie (300 g)
- wiórki kokosowe (50 g)
- sezam (1/2 szklanki)
- dowolny syrop np. klonowy, z agawy itd. (1 łyżka)
- orzeszki ziemne niesolone (1/2 szklanki)
- sok z cytryny (2 - 3 łyżki)
- woda
Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: ok. 6
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy. Kiedy będzie miękki odcedzamy go i studzimy przelewając zimną wodą. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny.
Sezam mieszamy z syropem.
Cisto francuskie przecinamy na pół. Pierwszą połowę układamy na brytfance wyłożone papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sezamem z syropem. Pozostawiamy nieposmarowane brzegi. Będziemy je zawijać na końcu.
Na warstwie sezamu rozsmarowujemy masę z brokuła.
Przykrywamy wiórkami kokosowymi.
Posypujemy orzechami.
Przykrywamy drugą połową ciasta. Sklejamy brzegi i podwijamy formując okrągłe ciasto.
Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz