wtorek, 6 września 2016

Ciasto z masą brokułową


Składniki:

  • brokuł (1 szt.)
  • ciasto francuskie (300 g)
  • wiórki kokosowe (50 g)
  • sezam (1/2 szklanki)
  • dowolny syrop np. klonowy, z agawy itd. (1 łyżka)
  • orzeszki ziemne niesolone (1/2 szklanki)
  • sok z cytryny (2 - 3 łyżki)
  • woda

Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: ok. 6


Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na różyczki. Gotujemy. Kiedy będzie miękki odcedzamy go i studzimy przelewając zimną wodą. Blendujemy. Dodajemy sok z cytryny. 
Sezam mieszamy z syropem.
Cisto francuskie przecinamy na pół. Pierwszą połowę układamy na brytfance wyłożone papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sezamem z syropem. Pozostawiamy nieposmarowane brzegi. Będziemy je zawijać na końcu.
Na warstwie sezamu rozsmarowujemy masę z brokuła.
Przykrywamy wiórkami kokosowymi.
Posypujemy orzechami.
Przykrywamy drugą połową ciasta. Sklejamy brzegi i podwijamy formując okrągłe ciasto.
Pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz