Składniki:
- mleko sojowe (1 szklanka)
- drożdże (25 g)
- mąka pszenna (1 1/2 szklanki)
- cukier wanilinowy (30 g, czyli 1 opakowanie)
- czerwone porzeczki (1 szklanka, czyli garść)
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania, jeśli ktoś ma ochotę
Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 2
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy i ciepłe przelewamy do miski, w której będziemy robić ciasto.
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy. Uważamy, żeby nie zrobiły się grudki.
Dodajemy cukier wanilinowy.
Porzeczki myjemy i oddzielamy od gałązek. Wsypujemy do ciasta. Mieszamy.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu. Przykrywamy miskę ścierką. Czekamy ok 20 - 25 min, aż wyrośnie.
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy ciasto, po jednej łyżce na racucha. Smażymy z obu stron.
Możemy podawać same, z cukrem pudrem, wegańską bitą śmietaną...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz