piątek, 22 lipca 2016

Wegańskie racuchy z porzeczkami


Składniki:

  • mleko sojowe (1 szklanka)
  • drożdże (25 g)
  • mąka pszenna (1 1/2 szklanki)
  • cukier wanilinowy (30 g, czyli 1 opakowanie)
  • czerwone porzeczki (1 szklanka, czyli garść)
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do posypania, jeśli ktoś ma ochotę

Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: 2


Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy i ciepłe przelewamy do miski, w której będziemy robić ciasto. 
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Stopniowo dodajemy mąkę. Mieszamy. Uważamy, żeby nie zrobiły się grudki.
Dodajemy cukier wanilinowy.
Porzeczki myjemy i oddzielamy od gałązek. Wsypujemy do ciasta. Mieszamy.
Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu. Przykrywamy miskę ścierką. Czekamy ok 20 - 25 min, aż wyrośnie.
Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy ciasto, po jednej łyżce na racucha. Smażymy z obu stron.
Możemy podawać same, z cukrem pudrem, wegańską bitą śmietaną...
Letnie owoce 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz