Składniki:
- groszek konserwowy (1 puszka 400 g)
- szparagi (6 szt.)
- jabłuszka kaparowe (10 sztuk)
- mąka kukurydziana (1 szklanka)
- sezam (1/2 szklanki)
- sól
- pieprz
- woda
- olej lub oliwa do smażenia
Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji: 10 kotletów, czyli ok 3 porcje
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i gotujemy w posolonej wodzie przez ok. 20 min. Następnie odcedzamy.
Odcedzamy groszek.
Od jabłuszek kaparowych odrywamy ogonki.
Szparagi, groszek i jabłuszka kaparowe umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy. Przyprawiamy pieprzem i solą.
Do masy dodajemy szklankę mąki kukurydzianej. Mieszamy.
Formujemy kotlety i obtaczamy je w sezamie.
Smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie, aż sezam się zarumieni.
Propozycja podania:
- pieczone ziemniaki
- sałatka
- sos słonecznikowo-pieczarkowy
ale ciekawe kotleciki!
OdpowiedzUsuń