Składniki:
- ziemniaki (5 szt. małych)
- kalafior romanesco (1/3 szt.)
- przecier z pomidorów lub pomidory w puszcze (1/2 puszki)
- olej szafranowy (5 łyżki)
- anyż (1 łyżeczka)
- kminek rzymski (1 łyżeczka)
- sól
- woda
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i kroimy w niewielką kostkę.
Kalafiora dzielimy na różyczki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy anyż i kminek rzymski. Smażymy przez ok. minutę.
Do smażących się przypraw dodajemy pokrojone ziemniaki. Przykrywamy pokrywką. Smażymy przez ok 15-20 min, co jakiś czas mieszając.
Do gotującej się posolonej wody wrzucamy różyczki kalafiora. Gotujemy 10 min.
Kiedy ziemniaki będą rumiane i miękkie dodajemy przecier i odrobinę soli. Mieszamy. Zdejmujemy po 2 minutach.
Ziemniaki z pomidorami oraz kalafior przekładamy na talerz.
Pysznie! Prostota zawsze najlepsza ;-D
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :-D make-life-green.blogspot.com
Świetna sprawa :) Też jestem fanką zdrowego stylu życia, w sieci szukam ciekawych blogów – takich jak Twój :) Polecam blog pełen zdrowej inspiracji http://kcalmar.com/blog/ moje ostatnie odkrycie, wydaje mi się że Tobie też się spodoba :)
OdpowiedzUsuń