niedziela, 22 lutego 2015

Potrawa z czerwonej soczewicy



Składniki:
  • czerwona soczewica (1/2 szklanki)
  • pieczarki (15 dag)
  • cebula dymka (1 szt.)
  • czerwona papryka (1/3 szt.)
  • czerwona fasolka (1/3 puszki)
  • krojone pomidory z puszki (1/2 puszki)
  • woda
  • olej
  • garam masala
  • sól
  • pieprz
  • sok wyciśnięty z pomarańczy (1 łyżka)
  • cukier (1/2 łyżeczki)

Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1


Przygotowanie:

Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie kroimy pieczarki i dodajemy do cebuli. Paprykę kroimy na drobne kawałki i smażymy z cebulą i pieczarkami aż pieczarki będą rumiane.
Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy. Kiedy wchłonie wodę dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą, fasolkę i składniki z patelni. Jeżeli soczewica nie jest jeszcze miękka dolewamy trochę wody. 
Dodajemy przyprawy, sok z pomarańczy i cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

1 komentarz:

  1. Danie w 100% w moim guście - uwielbiam połączenia warzywno - strączkowe ;) A Twoje ze względu na bogactwo soczewicy wygląda wyjątkowo pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń