Składniki:
- czerwona soczewica (1/2 szklanki)
- pieczarki (15 dag)
- cebula dymka (1 szt.)
- czerwona papryka (1/3 szt.)
- czerwona fasolka (1/3 puszki)
- krojone pomidory z puszki (1/2 puszki)
- woda
- olej
- garam masala
- sól
- pieprz
- sok wyciśnięty z pomarańczy (1 łyżka)
- cukier (1/2 łyżeczki)
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 1
Przygotowanie:
Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie kroimy pieczarki i dodajemy do cebuli. Paprykę kroimy na drobne kawałki i smażymy z cebulą i pieczarkami aż pieczarki będą rumiane.
Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy. Kiedy wchłonie wodę dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą, fasolkę i składniki z patelni. Jeżeli soczewica nie jest jeszcze miękka dolewamy trochę wody.
Dodajemy przyprawy, sok z pomarańczy i cukier. Wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Danie w 100% w moim guście - uwielbiam połączenia warzywno - strączkowe ;) A Twoje ze względu na bogactwo soczewicy wygląda wyjątkowo pyszne ;)
OdpowiedzUsuń