poniedziałek, 23 lutego 2015

Pierogi z soczewicą





Składniki:
  • mąka (2 szklanki)
  • soczewica (1 szklanka)
  • pieczarki (10 dag)
  • cebula dymka (1 szt.)
  • czosnek (3 ząbki)
  • papryczka pepperoni (1/4 szt.)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • woda
  • oliwa z oliwek

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 4


Przygotowanie:

Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż wchłonie wodę. 
Cebulę i pieczarki myjemy, kroimy i smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Solimy w trakcie smażenia. 
Kiedy pieczarki będą rumiane, a soczewica ugotowana dodajemy składniki z patelni do garnka z soczewicą. Obieramy i wyciskamy czosnek. Myjemy i kroimy papryczkę. Przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Przy pomocy blendera zamieniamy wszystko w jednolitą masę.
W trakcie smażenia i gotowania mamy czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski nasypujemy 2 szklanki mąki i wlewamy 1/2 szklanki wody. Ugniatamy ciasto. Jeżeli trzeba dolewamy jeszcze trochę wody.
Ciasto wałkujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy z niego kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.


Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i gotujemy aż wypłyną na powierzchnie. Wtedy odcedzamy i nakładamy a talerz.
Dobrze smakują również w wersji odsmażanej. 

1 komentarz: