Składniki:
- mąka (2 szklanki)
- soczewica (1 szklanka)
- pieczarki (10 dag)
- cebula dymka (1 szt.)
- czosnek (3 ząbki)
- papryczka pepperoni (1/4 szt.)
- sól
- pieprz
- majeranek
- woda
- oliwa z oliwek
Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 4
Przygotowanie:
Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. Gotujemy mieszając co jakiś czas aż wchłonie wodę.
Cebulę i pieczarki myjemy, kroimy i smażymy na patelni z rozgrzaną oliwą. Solimy w trakcie smażenia.
Kiedy pieczarki będą rumiane, a soczewica ugotowana dodajemy składniki z patelni do garnka z soczewicą. Obieramy i wyciskamy czosnek. Myjemy i kroimy papryczkę. Przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Przy pomocy blendera zamieniamy wszystko w jednolitą masę.
W trakcie smażenia i gotowania mamy czas na przygotowanie ciasta. Do dużej miski nasypujemy 2 szklanki mąki i wlewamy 1/2 szklanki wody. Ugniatamy ciasto. Jeżeli trzeba dolewamy jeszcze trochę wody.
Ciasto wałkujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy z niego kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi.
Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i gotujemy aż wypłyną na powierzchnie. Wtedy odcedzamy i nakładamy a talerz.
Dobrze smakują również w wersji odsmażanej.
Oj pierogi to ja lubię :) Z soczewicą są wyborne !
OdpowiedzUsuń